Ik ben een moestuin begonnen en dit zijn mijn beginners tips.

Bijgewerkt: feb 7

Mijn opa had vroeger zijn eigen moestuin en als klein meisje vond ik het altijd leuk om te helpen. Ik dacht er eigenlijk verder nooit over na dat ik dit later zelf ook kon gaan doen. Toen ik plantaardig ging eten (meer groente) en vaker op de markt rond liep, kwam de gedachten steeds vaker om een moestuin te beginnen. De mogelijkheid was er alleen niet, totdat ik verhuisde naar een appartement met een balkon. In de vroege lente van 2020 besloot ik het gewoon te gaan proberen, zonder al te veel verwachtingen. Ik begon mij op internet in te lezen, kreeg tips van mij schoonfamilie die ook een moestuin hebben en ben zaadjes in de grond gaan stoppen. Nu een aantal maanden later heb ik er zo veel plezier in en heb ik gaandeweg veel geleerd. In dit artikel deel ik mijn tips voor andere beginners.

1. Start omdat je het leuk vind

Dit lijkt misschien heel logisch, anders begin je waarschijnlijk niet. Maar wanneer je een moestuin begint, moet je echt beginnen omdat je het leuk vind om uit te proberen. Voor een moestuin heb je namelijk veel geduld nodig en je bent er elke dag een paar minuten mee bezig. Belangrijk is dat je dit mee neemt in je achterhoofd.


2. Begin makkelijk

Het is best demotiverend als je een moestuin begint en je eigenlijk niets kan oogsten. Begin daarom met makkelijke kruiden, groenten of fruit. Tomaten groeien bijvoorbeeld makkelijke en goed, maar ook radijsjes, wortelen en bietjes. Diversen soorten sla is ook altijd een goed idee.


3. Ideale zaaitijd

De meeste groenten kun je na de laatste lentevorst planten en vanaf de zomer en late herfst kan je oogsten. Maar je kan voor de zekerheid ook een moestuinkalender raadplegen. Ook is het een tip om op verschillende tijdstippen te zaaien, zodat er op verschillende momenten geoogst kan worden. Je hebt dan altijd wat te eten.


4. Zaai niet teveel

Waarschijnlijk wil je je tuin/balkon gelijk helemaal vol zetten met allemaal verschillende kruiden, groenten en fruit. Het is alleen verstandiger om rustig aan te beginnen en een aantal dingen uit te proberen. Zo kun je kijken of je het ook echt leuk vind en wat bij jou past. Belangrijk is ook om te kijken naar wat je op kan en wat je lekker vind.


5. Genoeg ruimte

Gebruik niet het hele zakje in een keer, hier ging ik de mist mee in. Alles stond hierdoor veel te dicht op elkaar en werd het echt een rommeltje. Zorg ervoor dat alle plantjes genoeg ruimte hebben, liever iets te veel dan te weinig. In elk gaatje kan je 4 zaadje stoppen en uiteindelijk zal je de gekiemde plantjes moeten uitdunnen, zodat er één overblijft. De planten hebben namelijk ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen.

6. Kies een zonnige plek

Een goede belichting van je moestuin is belangrijk, kies daarom voor een zonnige plek in je tuin of op het balkon. Het liefst op het zuiden of eventueel op het zuidwesten. Weinig groenten doen het namelijk goed op een beschaduwde plek, alleen rabarber staat liever niet in de zon.


7. Water

Kleine, tere plantjes kan je het beste water geven met een plantenspuit, dit omdat ze maar een klein beetje water nodig hebben. Wanneer ze wat groter zijn, kan je ze water geven met een gewone gieter. Maar belangrijk is dat de plantjes niet verdrinken of uitdrogen, na een tijdje zal je hiervoor gevoel krijgen en zal het water geven makkelijker gaan.


Veel plezier met je moestuin!

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven